Septic tank legen

Op deze pagina geven wij informatie over de septic tank legen.

Een septic tank of septische put wordt nog vaak gebruikt voor de behandeling van afvalwater in niet gerioleerde gebieden. Deze tank of beerput is niet meer dan een een tank met een aantal schotten. In de tank vindt een een beperkte mate van afbraak plaats. Micro-organismen breken de organische stoffen af. Dit vindt voornamelijk anaeroob (zonder zuurstof) plaats. Dit proces gaat langzamer dan de aerobe afbraak. Een deel van het aanbod zal echter niet afbreken waardoor op termijn een dikke laag slib ontstaat. Ook diverse stoffen kunnen ervoor zorgen dat de septictank minder goed werkt en hierdoor eerder vol raakt. Het is dan zaak de septic tank te laten legen. De afvoeren zullen vaak wat minder doorlopen of er is meer geuroverlast. Wilt u meer informatie over de werking van de septic tank? U leest er hier meer over.

Hoe merk ik dat mijn septic tank vol zit?

Er zijn een aantal indicaties dat de septische put of beerput vol aan het raken is:

  • De afvoer van het toilet of douche loopt niet goed meer door
  • De tank geeft veel stankoverlast
  • Het water wat geloosd wordt is zeer vuil (kan bijvoorbeeld wc papier bevatten)

Wanneer de septische put vol is is het uiteraard zaak deze te laten legen. De tank wordt dan leeggezogen met een zuigwagen. Hoe dit werkt leest u verder op deze pagina. Er zijn ook producten te koop welke zorgen dat de septische put minder snel volraakt door de microbiologische afbraak te optimaliseren. Dat scheelt in de stank en de frequentie van leegmaken. Bio Septic (plus) is zo’n product.
 

Septic tank legen, hoe doet men dat?

Wanneer de septische put vol zit is het een goed idee deze te laten legen. Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in septic tank legen. Ook boeren kunnen u vaak van dienst zijn. Maar hoe gaat dat legen van de beerput nu in zijn werk? Wanneer u een gespecialiseerd bedrijf inschakelt zullen deze vaak een zuigwagen sturen. Een zuigwagen is een speciaal uitgeruste vrachtwagen welke vaak ingezet wordt binnen de reinigingstechniek. De zuigwagen is voorzien van een flinke pomp waarmee men opslagtanks en rioleringen kan leegzuigen. Ideaal dus voor septic tank legen! De opgezogen troep wordt opgeslagen in het voorraadvat op de vrachtwagen.

De zuigwagen kan met slangen meestal tot circa 100 meter afstand zijn werk doen. Uiteraard is men met het optuigen van de slangen wel even bezig, waardoor men vaak wat meer moet rekenen. Hoe dichter de zuigwagen bij uw septische put kan komen hoe gemakkelijker voor beide partijen. Wanneer de zuigwagen gereed is zullen de mangaten op de septische put worden geopend en zal deze via mangaten de tank worden leeggezogen. In de put moet altijd water achterblijven om stank te voorkomen en een goede werking te verkrijgen. Wanneer u de het legen van de septic tank door een gespecialiseerd bedrijf uit laat voeren weet u zeker dat men de weggezogen rommel verantwoord afvoert. Als mest is de inhoud van de beerput namelijk niet toepasbaar; er zitten ziektekiemen en ziekmakende bacteriën in.

Wanneer de septische put leeggezogen is en de tank weer in gebruik is is het een goed idee de bacteriecultuur weer op te starten. Dit kan door het toevoegen van K37. U vindt het product op onze webshop.


Een typische zuigwagen heeft bij benadering de volgende specificaties:

  • Lengte: 11 meter
  • Breedte: 2,5 meter
  • Hoogte: 4 meter
  • Zuigdiepte: +/- 20 meter
  • Zuigafstand: +/- 100 meter
  • Gewicht: 40 ton

 

Belangrijk!

Het betreden van de septische put of beerput is zeer gevaarlijk! Hierdoor komen regelmatig mensen om! Ze worden bedwelmd door de giftige gassen en verdrinken of stikken. Het zomaar ontluchten van de tank is niet voldoende: sommige gassen zijn zwaarder dan lucht. Steek ook niet uw hoofd in de mangaten. Vraag altijd een professional om hulp en meet eerst de concentratie schadelijke gassen, sommige van deze gassen zijn namelijk geurloos bij hoge concentraties. Het giftige H2s is hier een voorbeeld van.

 

Septic tank legen? Daarna is het een goed idee de bacteriecultuur weer op te starten! Een priduct als Roebic K37 is hiervoor zeer geschikt.

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren