Septic tank

Wat is een septic tank?

Een septic tank of beerput is een eenvoudige en al zeer oude methode voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Het water van bad, douche en toilet wordt via het leidingwerk geloosd in de septic tank. Dit water zit vol organisch afval, zeepresten, vetten, dode huidcellen etc. Ook anorganische stoffen als zand zijn er in te vinden. Veel van deze stoffen zweven in het water. Ze worden dan ook zwevende stoffen (ZS) genoemd. Een deel van de stoffen, zoals vet, zullen echter een drijflaag vormen.

De tank of beerput zelf is vaak een flinke rechthoekige bak die in de grond is ingegraven. Bovenop de tank bevinden zich meestal twee deksels waardoor de beerput leeggemaakt kan worden. In de tank zelf zit meestal een tussenschot om de drijflaag tegen te houden. De noodzakelijke ontluchting wordt meestal na het tussenschot geplaatst om de ergste stank te voorkomen. Erg fris ruikt het geheel echter niet. Dit komt door het type afbraak in deze tank. Wanneer u veel last heeft van stank uit de septic tank zijn daar producten voor.

De septic tank breekt ongeveer 25 tot 40% van het aangeboden materiaal af. Door deze relatief lage afbraak maakt men tegenwoordig ook gebruik van de IBA. IBA staat voor Individuele Behandeling Afvalwater. Deze methode zorgt voor een betere zuivering dan de septische put.

 

Onze aanbevolen producten VOOR DE SEPTIC TANK

-> PRODUCT NOG TOEVOEGEN

BIO SEPTIC

BIO SEPTIC +

ROEBIC K37

 

Hoe werkt een septic tank?

Zoals aangegeven stroomt het water vanuit de afvoerleidingen de septische put of beerput in. De drijvend stoffen als vetdeeltjes zullen zich aan de oppervlakte verzamelen. Doordat het water in de tank langzaam stroomt hebben de zwevende stoffen de tijd om te bezinken. De deeltjes zakken naar de bodem en worden daar door een biologisch proces afgebroken. De afbraak van het organisch materiaal in de septische put vindt plaats zonder zuurstof. Dit noemen we anaerobe afbraak. Deze afbraak gaat traag en er komen veel kwalijke geuren bij vrij. Waterstofsulfide (H2S) en methaan (CH4) zijn de bekendste gassen. H2S geeft de typische rotte eieren lucht en is giftig. Methaan wordt ook wel moerasgas genoemd. Ook ammoniak (NH3) kan worden gevormd.

Op de bodem van de septic tank vormt zich dus slib. Doordat de anaerobe afbraak zeer traag gaat bouwt deze sliblaag vaak langzaam op. Dit is te zien aan de dikke laag zwarte drab onderin de tank. Na een aantal jaar zal de tank vol zitten en dient deze onderhouden te worden. Soms kan dit ineens sneller gaan doordat bijvoorbeeld de gezinssamenstelling verandert. Het volraken van de tank kan te merken zijn aan een aantal zaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het toilet niet meer goed doorspoelt en veel borrelt bij doortrekken. Ook stank kan een teken zijn. Het tussenschot van de tank houdt veel van de stinkende gassen binnen de tank, maar op een gegeven moment kan de tank toch een forse stank gaan opleveren.

Meer informatie over de werking van de septic tank kunt u op deze pagina vinden.

De afbeelding hieronder laat de schematische weergave zien van een septic tank.


septic-tank-tekening-1

 

 

Een belangrijke reden voor het volraken van de septische tank of beerput is dat de biologie niet in orde is. De afbraak, die normaal al langzaam gaat, stopt dan helemaal. Hierdoor raakt de tank vol. Een slecht werkende biologie heeft zeer vaak te maken met het type schoonmaakmiddel wat men gebruikt in huis. Sterk bacteriedodende stoffen als bleekwater doden namelijk niet alleen de bacteriën in toilet of douche, maar ook die septic tank! Bleek, ofwel chloorbleekloog is te vinden in producten als Wc-eend, glorix, veel toiletblokjes en sommige allesreinigers. Deze producten kunt u dan ook beter niet gebruiken! Alternatieven zijn Ecover producten, of gewoon schoonmaakazijn.


Wanneer de biologie van de beerput of de septische put niet meer in orde is, u veel last heeft van stank of een tank die snel vol raakt zijn de Bio-Septic producten een goede keuze. Deze biologische producten op basis van natuurlijke micro-organismen helpen snel deze problemen aan te pakken.

Onderhoud septic tank

Een septic tank vergt niet heel veel onderhoud, maar er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat de septische put goed blijft functioneren en u er geen last van heeft. Natuurlijk dient de algehele staat van de beerput in orde te zijn. Lekke afdichtingen van de onderhouds luiken kunnen bijvoorbeeld zorgen dat stinkende gassen vrijkomen. Verstopte aan- en afvoerleidingen kunnen voor een slechte aan- of afvoer zorgen. Zoals te lezen is in de vorige paragraaf is ook de juiste keuze van schoonmaakmiddelen erg belangrijk.

Belangrijk: beerput betreden is gevaarlijk!

Het betreden van de septische put of beerput is zeer gevaarlijk! Hier overlijden nog regelmatig mensen door. Ze worden bedwelmd door de giftige gassen en verdrinken. Het zomaar ontluchten van de tank is niet voldoende: sommige gassen zijn zwaarder dan lucht. Vraag daarom altijd hulp aan een professional en meet eerst de concentratie schadelijke gassen, sommige van deze gassen zijn namelijk geurloos bij hoge concentraties.

Septic tank leeg laten maken

Na verloop van tijd zal de septic tank vol raken. Zand en andere anorganische materialen zijn niet afbreekbaar en zorgen samen met het slib voor een gestage opbouw van de laag. Wanneer de tank uiteindelijk vol zit is het zaak deze te laten leegmaken. Meestal gebeurt dit met een slibzuiger. Dit is bijvoorbeeld een vrachtwagen welke speciaal is aangepast voor het leegzuigen van putten en rioleringen. Het slib moet worden afgevoerd. Verwerken op het land is niet aan te raden. Het kan namelijk ziektekiemen bevatten.Meer informatie over het legen van de septische put kunt u hier vinden.

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.